Brownie fasolowe z orzechami laskowymi i wiśniami



Składniki:
  • fasola czerwona - 1 puszka (240g)
  • jajko - 2 sztuki
  • wiśnie mrożone - 2 garście
  • banan dojrzały - 120 g (1 sztuka)
  • kakao - 3 łyżki czubate
  • olej kokosowy - 2 łyżki
  • syrop klonowy/ksylitol - 2 łyżki
  • mąka kokosowa - 2 łyżki czubate
  • orzechy laskowe - 2 garście
  • soda oczyszczona - pół łyżeczki + kilka kropel cytryny
  • wanilia - kilka kropel ekstraktu lub ziarna
  • płatki kokosowe - do ozdoby
  • cynamon - szczypta 
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Opłukaną fasolę blendujemy z pozostałymi składnikami i na koniec mieszamy łyżką z ubitym białkiem, orzechami i wiśniami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez około 40 minut. 

MLEKO MIGDAŁOWO-WANILIOWE



Składniki:
  • 1 szklanka migdałów
  • 3 szklanki wody
  • 3 daktyle + łyżka syropu klonowego/ksylitolu
  • wanilia
Migdały moczę przez całą noc w wodzie. Następnego dnia płuczę migdały i zalewam 3 szklankami świeżej wody. Blenduje z pozostałymi składnikami i przelewam przez drobne sito lub gazę. Rozdrobnione migdały dodaję do ciasta lub robię ,,twarożek'' z bananem i cynamonem. Mleko trzymam w lodówce w szklanej butelce.

Komentarze

Popularne posty