Brownie fasolowe z orzechami laskowymi i wiśniami
Składniki:
- fasola czerwona - 1 puszka (240g)
- jajko - 2 sztuki
- wiśnie mrożone - 2 garście
- banan dojrzały - 120 g (1 sztuka)
- kakao - 3 łyżki czubate
- olej kokosowy - 2 łyżki
- syrop klonowy/ksylitol - 2 łyżki
- mąka kokosowa - 2 łyżki czubate
- orzechy laskowe - 2 garście
- soda oczyszczona - pół łyżeczki + kilka kropel cytryny
- wanilia - kilka kropel ekstraktu lub ziarna
- płatki kokosowe - do ozdoby
- cynamon - szczypta
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Opłukaną fasolę blendujemy z pozostałymi składnikami i na koniec mieszamy łyżką z ubitym białkiem, orzechami i wiśniami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez około 40 minut.
MLEKO MIGDAŁOWO-WANILIOWE
Składniki:
- 1 szklanka migdałów
- 3 szklanki wody
- 3 daktyle + łyżka syropu klonowego/ksylitolu
- wanilia
Migdały moczę przez całą noc w wodzie. Następnego dnia płuczę migdały i zalewam 3 szklankami świeżej wody. Blenduje z pozostałymi składnikami i przelewam przez drobne sito lub gazę. Rozdrobnione migdały dodaję do ciasta lub robię ,,twarożek'' z bananem i cynamonem. Mleko trzymam w lodówce w szklanej butelce.
Komentarze
Prześlij komentarz