Pasztet z soczewicy i marchewki
Składniki:
- soczewica - 1 szklanka (suchej)
- ciecierzyca - 1 szklanka (ugotowanej)
- kasza jaglana - 1/3 szklanki (suchej)
- 2 cebule
- 1 por (biała część)
- 3 duże marchewki - (500g)
- 1/2 selera korzeniowego - (250g)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego / oliwy z oliwek
- 5 łyżek sosu sojowego
- curry, pieprz, sól himalajska, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra, kurkuma
- żurawina, siemię lniane - do ozdoby
Cebulę i pora drobno pokroić, zeszklić na maśle klarowanym. Dodać drobno pokrojoną marchewkę, seler i czosnek. Smażyć kilka minut, dodać przyprawy, sos sojowy, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Następnie ugotować kaszę jaglaną i soczewicę. Przełożyć wszystko do dużego garnka i zblendować wraz z jajkami, można jeszcze raz doprawić do smaku. Piec w 180 stopniach C, przez około 1 godzinę.
Wygląda super i chciałabym zrobić ten pasztet. Mam tylko pytanie co do jajek. Bo nie ma ich w spisie produktów a potem trzeba dodać. Ile sztuk, Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuń2 jajka :)
OdpowiedzUsuń