Krem brokułowy
Składniki:
- 1 główka brokuła
- 2 marchewki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- seler
- 2 ziemniaki
- żeberko (+łyżka octu jabłkowego)
- sól himalajska, pieprz
Zalewamy mięso zimną wodą, dodajemy ocet jabłkowy, warzywa i gotujemy ok.1h. Następnie dodajemy brokuły, gotujemy jeszcze ok. 15 min. Po ostygnięciu blendujemy i przyprawiamy. Gotowe! :)
Co należy wiedzieć o brokułach?
Patrząc na tabele odżywcze, brokuły są bardzo bogate w witaminy i składniki odżywcze, m.in. w wapń, magnez, potas, kwas foliowy, witaminę C. Jeśli zbadamy poziom tych witamin w trakcie zbioru to tak rzeczywiście będzie. Niestety wymiana gazowa w brokule zachodzi bardzo szybko w porównaniu do innych warzyw, co równa się ze znaczną stratą witamin. Możemy w pewnym stopniu temu zapobiec, wybierając najświeższe brokuły w sklepie. Wybieraj o ciemnozielonych główkach i ciasno zamkniętych pączkach. Nie kupuj gdy już widoczne są oznaki żółknięcia. Gdy przyniesiesz warzywo do domu, schowaj do lodówki i zjedz go najlepiej tego samego dnia lub następnego.
Czy powinny unikać brokułów osoby z chorą tarczycą?
Warzywa krzyżowe w tym brokuł zawierają w sobie goitrogeny, to takie związki które mogą mieć działanie wolotwórcze, czyli powodować powiększenie tarczycy. Nie mniej jednak osoby z chorą tarczycą w pierwsze kolejności powinny wykluczyć z diety cukier, tłuszcze trans, żywność przetworzoną, dopiero w następnej kolejności rozważyć spożywanie brokułów, które nie zawsze muszą mieć negatywny wpływ. Goitrogenów można się częściowo pozbyć poprzez gotowanie. Co więcej są one bogate w SULFORAFAN - jest to silny przeciwutleniacz, chroniący organizm przed nowotworami.
Komentarze
Prześlij komentarz