Pasztet z soczewicy i marchewki




Składniki:

  • soczewica - 1 szklanka (suchej)
  • ciecierzyca - 1 szklanka (ugotowanej)
  • kasza jaglana - 1/3 szklanki (suchej)
  • 2 cebule
  • 1 por (biała część)
  • 3 duże marchewki - (500g)
  • 1/2 selera korzeniowego - (250g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego / oliwy z oliwek
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • curry, pieprz, sól himalajska, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra, kurkuma
  • żurawina, siemię lniane - do ozdoby
Cebulę i pora drobno pokroić, zeszklić na maśle klarowanym. Dodać drobno pokrojoną marchewkę, seler i czosnek. Smażyć kilka minut, dodać przyprawy, sos sojowy, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Następnie ugotować kaszę jaglaną i soczewicę. Przełożyć wszystko do dużego garnka i zblendować wraz z jajkami, można jeszcze raz doprawić do smaku. Piec w 180 stopniach C, przez około 1 godzinę.

Komentarze

  1. Wygląda super i chciałabym zrobić ten pasztet. Mam tylko pytanie co do jajek. Bo nie ma ich w spisie produktów a potem trzeba dodać. Ile sztuk, Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Grochowska Nutritherapy24 lipca 2018 03:59

    2 jajka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty