Krewetki ze szpinakiem w mleczku kokosowym
Składniki:
- krewetki białe olbrzymie (dostępne w Lidlu)
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego + łyżka zwykłego masła do polania
- 50ml wina białego
- sól himalajska
- sok z cytryny (kilka kropel)
- natka pietruszki
Mrożone krewetki zalać wodą i rozmrozić. Nieoczyszczone krewetki naciąć wzdłuż tułowia i usunąć czarną część. Następnie opłukać i osuszyć. Pogrzać łyżkę masła klarowanego i podgrzać chwilę drobno pokrojony czosnek, dodać krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony. Dodać wino i grzać do odparowania, obrócić i podgrzewać około 2 min. Doprawić sokiem z cytryny i solą, wymieszać z natką pietruszki i łyżką masła.
Szpinak:
- 4 garście szpinaku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek mleka kokosowego (polecam Aroy-d)
- olej kokosowy
- sól, pieprz
Krewetki nazywane są afrodyzjakiem szczególnie ze względu na wysoką zawartość cynku, który uczestniczy w metabolizmie testosteronu, bierze udział w tworzeniu spermy oraz żywotności plemników. Codziennie powinniśmy dostarczać z dietą około 10 mg cynku. Patrząc na tabelę, dobrym źródłem cynku jest również m.in. wątróbka, pestki dyni, ziarna kakaowca. Jednak musimy pamiętać, że nie zawsze taką ilość jesteśmy w stanie przyswoić, nawet przy właściwym trawieniu, gdyż nasiona i zboża zawierają jednocześnie sporo kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie tego pierwiastka. Cynk lepiej przyswaja się z produktów zwierzęcych niż roślinnych.
Komentarze
Prześlij komentarz