Pudding rabarbarowy (bezglutenowy)

Składniki:
- 5 jabłek
- 7 łodyg rabarbaru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 250g mieszanki mąk bezglutenowych (50g jaglanej, 100g ryżowej, 50g gryczanej, 50g skrobi ziemniaczanej)
- łyżeczkę sody oczyszczonej/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g oleju kokosowego lub masła
- 150ml mleka roślinnego/lub wody

Sos:
- 40g miodu
- 100ml wody



















Formę o wymiarach 20 x 30 posmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Obrane jabłka, pokroić na małe kawałki razem z rabarbarem następnie wyłożyć do formy.
Jajka ubić na puszystą pianę następnie dodać cukier i chwilę jeszcze ubijać. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mleko oraz olej lub masło. Zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na owoce i rozsmarować.
Sos : Do rondelka wlać 100 ml wody, dodać miód. Mieszać podgrzewając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Najlepiej smakuje na ciepło z lodami własnej roboty :)


Komentarze

Popularne posty