Chlebek gryczany
- 400g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 łyżeczki soli himalajskiej/ kłodawskiej
- woda
- śliwki suszone, żurawina suszona, morele suszone (opcjonalnie)
Kasze płuczemy, zalewamy wodą(ok. 1 cm ma być wody nad kaszą). Solimy, stawiamy w ciemne, chłodne miejsce.
Następnego dnia rano: mieszamy, dolewamy wodę (jeśli wsiąkła).
Kolejnego dnia rano: nastawiamy piekarnik na 180 stopni, zlewamy wodę jeśli jest jej sporo ponad kaszę. Blendujemy, dodajemy owoce suszone i pieczemy ok. 45-60 min. Gotowe!
Następnego dnia rano: mieszamy, dolewamy wodę (jeśli wsiąkła).
Kolejnego dnia rano: nastawiamy piekarnik na 180 stopni, zlewamy wodę jeśli jest jej sporo ponad kaszę. Blendujemy, dodajemy owoce suszone i pieczemy ok. 45-60 min. Gotowe!
Najlepiej smakuje ciepły ze swojskim masłem i miodem jodłowym lub tahiną i bananem :)
Komentarze
Prześlij komentarz