Dieta Paleo, a zespół metaboliczny.


Health Benefits of a Ketogenic Diet..reverse Alzheimer's, dementia,  ALS,  etc:
Zespół metaboliczny jest grupą 5 czynników ryzyka, w tym obwód w talii, ciśnienie krwi, stężenia glukozy, trójglicerydów i cholesterolu HDL w stanie na czczo, które często występują razem z predyspozycjami ludzi do cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. Uważa się, że insulinooporność leży u podstaw większości, jeśli nie u wszystkich z elementów zespołu metabolicznego. Wiele składników nowoczesnej (przetworzonej) żywności może wywoływać zapalenie niskiego stopnia oraz insulinooporność. Rzeczywiście, przekonujące dowody wsparł postulat, mówiący że zawartość makroskładników i liczne aspekty przetwarzania nowoczesnego żywienia biorą udział w patogenezie chorób metabolicznych. W związku z tym, nie jest wykluczone, że unikanie nowoczesnej żywności może złagodzić te nieprawidłowości metaboliczne, które występują w ramach zespołu metabolicznego.

Dieta Paleo ostatnio przyciągnęła znaczną publiczną uwagę ze względu na swoje przypuszczalne korzyści dla zdrowia, różniące się od wzorców żywieniowych obecnie zalecanych w wytycznych. Dieta wyklucza m.in. ziarna, nabiał i produkty przetworzone.
Wzorce żywieniowe naszych przodków z epoki paleolitu, przed pojawieniem się nowoczesnych (przemysłowych) rolnictw, różniły się znacznie od obecnych standardów. Jednakże, nie było jednego paleolitycznego wzoru odżywiania. Wybory zależały od szerokości geograficznej i klimatu. Zatem diety różniły się znacznie w składzie makroelementów i proporcji warzyw. Jednakże ich pokarm był praktycznie pozbawiony zbóż, noworodki były karmione mlekiem matki, dzieci i dorośli nigdy nie sięgali po produkty mleczne, oraz ogrzewanie było prawdopodobnie jedynym znaczącym procesem przetważania żywności. Żywienie Paleolityczne zyskało popularność na całym świecie, z powodu przypuszczalnych korzyści zdrowotnych. "Paleo" był najczęściej wyszukiwanym terminem dietozależnym w Google w 2014 roku. Dieta ta również jest krytykowana z powodu zbyt małej podaży wapnia, jednak badania pokazują, że jednocześnie zawartość magnezu była wyższa w porównaniu do innych diet, co w konsekwencji według autorów jest niemożliwe, aby równowaga wapniowa była zaburzona. Dieta Paleo o niskiej zawartości soli, wysokiej białka, właściwościach alkalizujących może znacznie przyczyniać się do zachowania balansu wapniowego. Co więcej są badania które pokazują, że po zastosowaniu tej diety wydalanie wapnia się zmniejszyło. Barierą w stosowaniu diety mogą być trudności w wykluczeniu pewnych grup produktów oraz koszty, które są wyższe jednak wciąż możliwe przy ograniczonym budżecie.

Diety kontrolne były na podstawie aktualnych wytycznych żywieniowych i zaleceń na całym świecie. Zalecenia w  były na ogół podobne. Wszyscy zalecali zwiększona konsumpcje zbóż, niskotłuszczowe produkty mleczne, ograniczenie tłuszczów nasyconych od 10% do 15% energii całkowitej dziennej. 

Do paleolitycznego wzorca żywieniowego, zostały włączone warzywa (w tym warzywa korzeniowe), owoce (w tym oleje owocowe, na przykład oliwa z oliwek, olej kokosowy), orzechy, ryby, mięso, jajka, oraz wykluczone nabiał, zboża, rośliny strączkowe, cukier i wyroby przemysłu (w tym rafinowane tłuszcze i węglowodany). Dla porównania diety paleolitu z dietą kontrolną nie było narzuconej kaloryczności diety, każdy z uczestników mógł jeść do woli.

Paleolityczne żywienie spowodowało większą poprawę krótkoterminową niż dieta kontrolna dla obwodu talii, triglicerydów, skurczowego ciśnienie krwi, rozkurczowego ciśnienia tętniczej krwi, cholesterolu HDL i cukru we krwi na czczo.

Dieta Paleo spowodowała większą poprawę parametrów u osób z cechami zespołu metabolicznego, niż dieta oparta na wytycznych. Badania pokazują metaboliczne korzyści z ograniczenia węglowodanów, braku produktów o wysokim indeksie glikemicznym, niskiej podaży kwasów omega 6 nad omega 3. W przyszłości powinny być przeprowadzone dokładne badania, które wskażą również znaczenie dla zdrowia unikania grup żywności (tj. nabiał, produkty pełnoziarniste, strączki) w kontekście żywienia paleolitycznego.
Dostępne dane uzasadniają korzyści zdrowotne ze stosowania diety Paleo, nie mniej jednak konieczne są dalsze badania, aby można było polecać dietę Paleo w powszechnych wytycznych.

Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematic review and meta-analysis.
The American Journal Of Clinical Nutrition [Am J Clin Nutr] 2015 Oct;


Also helpful if you're going to do Paleo recipes: ghee, coconut flour,  almond flour, coconut milk, coconut oil (don't worry, it doesn't taste like coconut at all), eggs, almond milk, local raw hon...:


Komentarze

Popularne posty