Dieta Paleo, a zespół metaboliczny.

Zespół metaboliczny jest grupą 5 czynników ryzyka, w tym obwód w talii, ciśnienie krwi, stężenia glukozy, trójglicerydów i cholesterolu HDL w stanie na czczo,
które często występują razem z predyspozycjami ludzi do cukrzycy typu 2 i
chorób sercowo-naczyniowych. Uważa się, że insulinooporność leży u podstaw
większości, jeśli nie u wszystkich z elementów zespołu metabolicznego. Wiele
składników nowoczesnej (przetworzonej) żywności może wywoływać zapalenie
niskiego stopnia oraz insulinooporność. Rzeczywiście, przekonujące dowody
wsparł postulat, mówiący że zawartość makroskładników i liczne aspekty
przetwarzania nowoczesnego żywienia biorą udział w patogenezie chorób
metabolicznych. W związku z tym, nie jest wykluczone, że unikanie nowoczesnej
żywności może złagodzić te nieprawidłowości metaboliczne, które występują w
ramach zespołu metabolicznego.
Dieta Paleo ostatnio przyciągnęła znaczną publiczną uwagę ze względu na swoje
przypuszczalne korzyści dla zdrowia, różniące się od wzorców żywieniowych
obecnie zalecanych w wytycznych. Dieta wyklucza m.in. ziarna, nabiał i produkty
przetworzone.
Wzorce
żywieniowe naszych przodków z epoki paleolitu, przed pojawieniem się
nowoczesnych (przemysłowych) rolnictw, różniły się znacznie od obecnych
standardów. Jednakże, nie było jednego paleolitycznego wzoru odżywiania. Wybory
zależały od szerokości geograficznej i klimatu. Zatem diety różniły się znacznie w składzie makroelementów i
proporcji warzyw. Jednakże ich pokarm był praktycznie pozbawiony zbóż,
noworodki były karmione mlekiem matki, dzieci i dorośli nigdy nie sięgali po
produkty mleczne, oraz ogrzewanie było prawdopodobnie jedynym znaczącym
procesem przetważania żywności. Żywienie Paleolityczne zyskało popularność na
całym świecie, z powodu przypuszczalnych korzyści zdrowotnych.
"Paleo" był najczęściej wyszukiwanym terminem dietozależnym w Google
w 2014 roku. Dieta ta również jest krytykowana z powodu zbyt małej podaży
wapnia, jednak badania pokazują, że jednocześnie zawartość magnezu była wyższa w
porównaniu do innych diet, co w konsekwencji według autorów jest niemożliwe,
aby równowaga wapniowa była zaburzona. Dieta Paleo o niskiej zawartości soli,
wysokiej białka, właściwościach alkalizujących może znacznie przyczyniać się do
zachowania balansu wapniowego. Co więcej są badania które pokazują, że po
zastosowaniu tej diety wydalanie wapnia się zmniejszyło. Barierą w stosowaniu diety mogą być trudności w wykluczeniu pewnych grup produktów oraz koszty,
które są wyższe jednak wciąż możliwe przy ograniczonym budżecie.
Diety
kontrolne były na podstawie aktualnych wytycznych żywieniowych i zaleceń na
całym świecie. Zalecenia w były na ogół podobne. Wszyscy zalecali zwiększona konsumpcje zbóż, niskotłuszczowe
produkty mleczne, ograniczenie tłuszczów nasyconych od 10% do 15% energii
całkowitej dziennej.
Do paleolitycznego wzorca żywieniowego, zostały włączone
warzywa (w tym warzywa korzeniowe), owoce (w tym oleje owocowe, na przykład
oliwa z oliwek, olej kokosowy), orzechy, ryby, mięso, jajka,
oraz wykluczone nabiał, zboża, rośliny strączkowe, cukier i wyroby przemysłu (w
tym rafinowane tłuszcze i węglowodany). Dla porównania diety paleolitu z dietą
kontrolną nie było narzuconej kaloryczności diety, każdy z uczestników mógł
jeść do woli.
Paleolityczne żywienie spowodowało większą poprawę krótkoterminową niż dieta kontrolna dla obwodu talii, triglicerydów, skurczowego ciśnienie krwi, rozkurczowego ciśnienia tętniczej krwi, cholesterolu HDL i cukru we krwi na czczo.
Paleolityczne żywienie spowodowało większą poprawę krótkoterminową niż dieta kontrolna dla obwodu talii, triglicerydów, skurczowego ciśnienie krwi, rozkurczowego ciśnienia tętniczej krwi, cholesterolu HDL i cukru we krwi na czczo.
Dieta Paleo
spowodowała większą poprawę parametrów u osób z cechami zespołu metabolicznego,
niż dieta oparta na wytycznych. Badania pokazują metaboliczne korzyści z
ograniczenia węglowodanów, braku produktów o wysokim indeksie glikemicznym,
niskiej podaży kwasów omega 6 nad omega 3. W przyszłości powinny być przeprowadzone
dokładne badania, które wskażą również znaczenie dla zdrowia unikania grup
żywności (tj. nabiał, produkty pełnoziarniste, strączki) w kontekście żywienia paleolitycznego.
Dostępne dane uzasadniają korzyści zdrowotne ze stosowania diety Paleo, nie mniej jednak konieczne są dalsze badania, aby można było polecać dietę Paleo w powszechnych wytycznych.
Dostępne dane uzasadniają korzyści zdrowotne ze stosowania diety Paleo, nie mniej jednak konieczne są dalsze badania, aby można było polecać dietę Paleo w powszechnych wytycznych.
Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematic review and meta-analysis.
The American Journal Of Clinical Nutrition [Am J Clin Nutr] 2015 Oct;
The American Journal Of Clinical Nutrition [Am J Clin Nutr] 2015 Oct;

Komentarze
Prześlij komentarz