Hummus
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 3 pomidory suszone
- 2 łyżki pasty sezamowej (lub sezam prażony)
- 3 ząbki czosnku
- sól himalajska, papryka ostra, papryka słodka, curry, kumin
- 2 łyżki oliwy z oliwek (tłoczona na zimno)
- łyżeczka soku z cytryny
- natka pietruszki
- zimna woda
Dzień wcześniej należy namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie. Następnego dnia ciecierzycę płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 40 min. Ciecierzycę odcedzamy i blendujemy z resztą składników, do uzyskania gładkiej konsystencji można dodać kilka łyżek zimnej wody, podajemy ze świeżą natką pietruszki. :)
Hummus to idealna pasta do smarowania lub przekąska na zimno :)
Komentarze
Prześlij komentarz