Jaglanka z jeżynami


Składniki:
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej (real thai lub aroy-d)
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • łyżeczka nasion chia
  • pół banana
  • 2 daktyle
  • migdały
  • jeżyny (lub maliny/jagody)
  • płatki kokosowe
  • sproszkowany korzeń maca (opcjonalnie)
Kaszę gotuję na wodzie około 15 min, następnie dodaję pokrojone drobno daktyle, banana, wiórki, nasiona chia. Mieszam razem ze śmietanką kokosową. Na wierzch posypuję prażone płatki kokosowe, jeżyny, migdały cięte oraz sproszkowany korzeń maca. :)




Jeżyny
  • są jednym z najbogatszych źródeł błonnika
  • razem z borówkami należą do najzdrowszych pokarmów
  • bogate w witaminę C oraz antocyjany
  • mają niski ładunek glikemiczny
  • według przeprowadzonych badań owoce te spowalniają starzenie się mózgu, zwalczają nowotwory i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych


UWAGA: Większość jeżyn można przechowywać w lodówce tylko przez kilka dni, bardzo szybko się psują. Kupując w sklepie dokładnie sprawdź czy nie ma widocznej pleśni.


Komentarze

Popularne posty