Krem marchewkowy
Składniki:
- 6 marchewek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- masło klarowane (2 łyżki)
- żeberko z sarny (można ugotować również na samym bulionie warzywnym)
- włoszczyzna (mały seler, pietruszka, listek laurowy, ziele angielskie)
- łyżka octu jabłkowego (gdy gotujemy na kości - w celu wydobycia minerałów:))
- sól himalajska, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, koperek
Przepis:
Kość zalewamy zimną wodą, dodajemy ocet i gotujemy ok. 1h. Warzywa należy umyć, drobno pokroić i dodać do bulionu. Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem na maśle klarowanym i dodajemy do zupy. Gdy warzywa są miękkie wszystko przyprawiamy i blendujemy. Podajemy ze świeżymi ziołami.
Jaką marchew wybierać?
Aby smak marchwi był jak najświeższy, kupuj marchew z zieloną nacią. Taka marchew została zerwana najwyżej kilka tygodni wstecz, zaś marchew bez naci może leżeć już kilka miesięcy.
Obieranie, blanszowanie, mrożenie i rozmrażanie niszczy połowę zawartych w niej przeciwutleniaczy. Dlatego oszczędzając na czasie, tracimy dużo zdrowych składników.
Marchew jest zdrowsza po ugotowaniu, gdyż wysoka temperatura rozbija ścianki komórkowe, sprawiając, że składniki stają się bardziej biodostępne.
Spożywaj marchew z tłuszczem!
Zawarty w niej Beta-karoten jest rozpuszczalny w tłuszczach i potrzebuje go do lepszego wchłaniania.W ten sposób dostarczysz do organizmu 8 razy więcej beta-karotenu!
Komentarze
Prześlij komentarz