Kulki kokosowe, sezamowe i czekoladowe


Składniki:
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • mleko kokosowe 250 ml (część gęsta)
  • 2 łyżki miodu/ lub ksylitol
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • tahini (opcjonalnie, gdy chcemy zrobić sezamowe)
  • do obtoczenia (wiórki kokosowe, kakao, kasza jaglana preparowana)
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać wiórki, miód, mleko kokosowe, gotować 3 min. Następnie czekamy, aż kasza ostygnie. Blendujemy i formujemy kulki, obtaczając w wiórkach, kakao lub kaszy jaglanej preparowanej. Możemy również dodać pastę sezamową, aby urozmaicić smak. Wkładamy do lodówki, lub od razu zjadamy :))

Wskazówka: Gdy kulki za bardzo się kleją dodaj mąki kokosowej.



Komentarze

Popularne posty