Kulki kokosowe, sezamowe i czekoladowe
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- mleko kokosowe 250 ml (część gęsta)
- 2 łyżki miodu/ lub ksylitol
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- tahini (opcjonalnie, gdy chcemy zrobić sezamowe)
- do obtoczenia (wiórki kokosowe, kakao, kasza jaglana preparowana)
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać wiórki, miód, mleko kokosowe, gotować 3 min. Następnie czekamy, aż kasza ostygnie. Blendujemy i formujemy kulki, obtaczając w wiórkach, kakao lub kaszy jaglanej preparowanej. Możemy również dodać pastę sezamową, aby urozmaicić smak. Wkładamy do lodówki, lub od razu zjadamy :))
Wskazówka: Gdy kulki za bardzo się kleją dodaj mąki kokosowej.
Komentarze
Prześlij komentarz