Lody malinowe
Składniki:
- szklanka malin
- banan (dojrzały)
- łyżka kakao
- 3 łyżki śmietanki kokosowej (opcjonalnie)
- ksylitol/ miód
- banan (dojrzały)
- łyżka kakao
- 3 łyżki śmietanki kokosowej (opcjonalnie)
- ksylitol/ miód
Wszystkie składniki blendujemy i wkładamy do zamrażarki na ok. 2-3h.
MALINY:
- jedne z najbardziej bogatych odżywczo owoców (witamina C, żelazo, błonnik, antyoksydanty)
- duża zawartość witaminy C zwiększa przyswajalność żelaza
- zawierają sporo rozpuszczalnego błonnika (6g/na pół szklanki)
- dzięki obecności kwasu elagowego zapobiegają nowotworom
- antocyjany zapobiegają chorobom serca, nowotworom i żylakom
Pamiętajmy, że najlepiej spożywać je na surowo, gdyż wszelka obróbka termiczna niszczy antyoksydanty.
- duża zawartość witaminy C zwiększa przyswajalność żelaza
- zawierają sporo rozpuszczalnego błonnika (6g/na pół szklanki)
- dzięki obecności kwasu elagowego zapobiegają nowotworom
- antocyjany zapobiegają chorobom serca, nowotworom i żylakom
Pamiętajmy, że najlepiej spożywać je na surowo, gdyż wszelka obróbka termiczna niszczy antyoksydanty.
Komentarze
Prześlij komentarz