Panna cotta kokosowa


Składniki:

  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka żelatyny lub 1 łyżka płatków/1 łyżeczka proszku agar-agar
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki ksylitolu / erytrolu/ miodu
  • laska wanilii
  • pół szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • sos:
  •  maliny
  •  miód/ksylitol
Żelatynę wymieszać z wodą, odstawic. Następnie mleko, ksylitol, wanilię, wiórki podgrzać na małym ogniu ok. 4 min, dodać żelatynę, energicznie mieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia. Wlać do foremek i schować do lodówki na przynajmniej 2-3 h.


Sos: Gotować maliny z ksylitolem lub miodem przez ok. 10 min na niskim ogniu.
*Agar-agar to wegetariańska alternatywa dla żelatyny, powstaje z krasnorostów. Zawiera wapń i żelazo, ma działanie lekko przeczyszczające, absorbuje glukozę oraz żółć.

Komentarze

Popularne posty