Panna cotta kokosowa
Składniki:
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka żelatyny lub 1 łyżka płatków/1 łyżeczka proszku agar-agar
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1/4 szklanki ksylitolu / erytrolu/ miodu
- laska wanilii
- pół szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- sos:
- maliny
- miód/ksylitol
Żelatynę wymieszać z wodą, odstawic. Następnie mleko, ksylitol, wanilię, wiórki podgrzać na małym ogniu ok. 4 min, dodać żelatynę, energicznie mieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia. Wlać do foremek i schować do lodówki na przynajmniej 2-3 h.
Sos: Gotować maliny z ksylitolem lub miodem przez ok. 10 min na niskim ogniu.
*Agar-agar to wegetariańska alternatywa dla żelatyny, powstaje z krasnorostów. Zawiera wapń i żelazo, ma działanie lekko przeczyszczające, absorbuje glukozę oraz żółć.
Komentarze
Prześlij komentarz