Zakupy organic - Kombucha



Po przeczytaniu książki „Żywność probiotyczna” Donny Schwenk nie mogło u mnie zabraknąć Kombuchy! :)

Kombucha to musująca, sfermentowana herbata, do jej przygotowania potrzebna jest: herbata, cukier, starter z kulturami bakterii, drożdże SCOBY (symbiotic cultures of bacteria and Yeasts).
Nie jest to wcale nowy produkt, istnieje od tysięcy lat, lecz w ostatnim czasie coraz więcej osób po nią sięga, ze względu na jej niezwykle właściwości.
Donna Schwenk zalicza ją do swojej trylogii, czyli trzech „magicznych”, potężnych probiotycznych produktów, które spożywa codziennie. U jej córki kombucha przyczyniła się do złagodzenia symptomów jelita drażliwego i wyleczenia nieszczelnego jelita. Mimo, że ta herbata zawiera cukier, osoby które cierpią z powodu drożdżycy mogą ją spożywać, gdyż przyrządzona w odpowiedni sposób, powoduje, że bakterie i drożdże konsumują cukry, a w trakcie fermentowania powstają probiotyki! Te niezwykłe drożdże to najdokładniej zbadany probiotyczny suplement diety czyli Saccharomyces boulardii , są odporne na działanie antybiotyków, działają przeciwzapalnie i detoksykująco ( neutralizują toksyny produkowane przez patogeny), są odporne na działanie kwasu żołądkowego i utrzymują nasze jelita w zdrowiu :)


Podsumowując Kombucha:
- pomaga wątrobie w oczyszczeniu i detoksykacji (przez obecność pochodnych kw. glukuronowego-glukoronidy)
- pomaga stracić na wadze (zawiera kw.octowy, regulujący poziom cukru)
- wspiera układ odpornościowy
- daje energetycznego kopa
- zapobiega kamieniom nerkowym
- ma działanie antyrakowe
- chroni wyściółkę  żółądka
- zawiera odporne na antybiotyki drożdże

Komentarze

Popularne posty