Domowy pasztet



Składniki: (forma 36x25cm)
  • 300g karkówki
  • 300g podrobów (wątróbka, ozory)
  • 2 selery duże
  • 8 marchwi
  • 2 pietruszki
  • 3 cebule
  • 3 jajka
  • masło klarowane
  • żurawina suszona
  • sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka ostra i słodka, gałka muszkatołowa
Mięso gotuję około 40 min, dodaję warzywa i gotuję wszystko do miękkości. Cebulę podsmażam na maśle klarowanym i dodaję do mięsa. Wszystko mielę dwa razy w maszynce i przyprawiam. Białka ubijam i mieszam razem z żółtkami i mięsem. Na koniec dodaję suszoną żurawinę i piekę 50min/180*. 

Wątróbka - najlepsza multiwitamina 

Podroby przez większość osób są niedoceniane i uważane za bomby kaloryczne, pełne cholesterolu i zatykających tętnice tłuszczów nasyconych. Jednak patrząc na wartości odżywcze wątróbkę z pewnością możemy nazwać multiwitaminą, zawiera m.in. wszystkie witaminy z grupy B, żelazo, kwas foliowy, witaminę A, cynk, miedz, koenzym Q10 - ma właściwości przeciwstarzeniowe, niezbędny do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego. Wątróbka powinna się znaleźć w diecie u każdej osoby które ma niedobory żywieniowe, z objawami anemizacji lub każdego kto dba o swoje zdrowie. A co z tym cholesterolem???


Znalezione obrazy dla zapytania cholesterol
Cholesterol
  •  materiał do syntezy hormonów (szczególnie LDL -> hormony płciowe=> prawidłowa gospodarka hormonalna)
  •  składnik błon komórkowych i mitochondriów
  •  niezbędny do zajścia w ciąże
  •   jego sztuczne obniżanie może prowadzić do nowotworów
  •  prekursor witaminy D3
  •  substancja wyjściowa do produkcji kwasów żółciowych (absorpcja witamin)
  •  działa przeciw-utleniająco
  •  przyczynia się do wzrostu muskulatury (testosteron!) 
  • odpowiedzialny za prawidłową pracę układu nerwowego (pamięć, koncentracja)
HIPERCHOLESTEROLEMIA
- może być odpowiedzią na procesy zapalne w organizmie, większość cholesterolu jest produkowana głównie w naszej wątrobie, cholesterol z pożywienia w dużo mniejszym stopniu odpowiada za jego poziom we krwi. Pamiętajmy, że nawet gdy przestaniemy dostarczać cholesterol z pożywienia, nasz organizm sam zwiększy jego produkcję. 


Komentarze

Popularne posty