Maca - niezwykły adaptogen



Maka inaczej żeń-szeń peruwiański często jest obecny w moich przepisach, lubię dodawać go do kaszy, sałatek czy ciast, aby zwiększyć ich wartość odżywczą. Ma charakterystyczny słodko-orzechowy posmak oraz mnóstwo właściwości zdrowotnych. Zaliczany jest do adaptogenów czyli takich substancji, które działają w naszym organizmie tam gdzie jest jakiś problem, jednocześnie nie mając działania toksycznego na inne narządy i niewywołując nieswoistych reakcji organizmu.

 Maca ma bardzo szerokie zastosowanie, wpływa między innymi na:
  • wspieranie funkcji tarczycy
  • wzrost lipido
  • niepłodność
  • utrzymanie równowagi hormonalnej
  • zwiększenie ukrwienia narządów płciowych
  • poprawa sprawności myślenia
  • zwiększenie poziomu energii
  • podwyższa poziom DHEA (hormon młodości)
  • pobudza wykorzystanie glukozy zamiast zamieniania jej w tłuszcz
  • obniża poziom stresu oraz stany lękowe
  • łagodzi PMS oraz menopauze
Ciekawostka: 
Maka może rosnąć na bardzo wysokich poziomach, co czyni ją najwyżej rosnącą rośliną uprawną na świecie.
Pochodzi z Andów, wiele mieszkańców uważa ją za najważniejszy i najbardziej wartościowy towar:)

Aby korzystać z jej właściwości, możesz kupić sproszkowany korzeń maca w proszku, lub w tabletkach:)

UWAGA: Macę powinny unikać osoby u których w historii rodzinnej występował rak piersi, jajników lub macicy.


Komentarze

Popularne posty