Maca - niezwykły adaptogen
Maka inaczej żeń-szeń peruwiański często jest obecny w moich przepisach, lubię dodawać go do kaszy, sałatek czy ciast, aby zwiększyć ich wartość odżywczą. Ma charakterystyczny słodko-orzechowy posmak oraz mnóstwo właściwości zdrowotnych. Zaliczany jest do adaptogenów czyli takich substancji, które działają w naszym organizmie tam gdzie jest jakiś problem, jednocześnie nie mając działania toksycznego na inne narządy i niewywołując nieswoistych reakcji organizmu.
Maca ma bardzo szerokie zastosowanie, wpływa między innymi na:
Maca ma bardzo szerokie zastosowanie, wpływa między innymi na:
- wspieranie funkcji tarczycy
- wzrost lipido
- niepłodność
- utrzymanie równowagi hormonalnej
- zwiększenie ukrwienia narządów płciowych
- poprawa sprawności myślenia
- zwiększenie poziomu energii
- podwyższa poziom DHEA (hormon młodości)
- pobudza wykorzystanie glukozy zamiast zamieniania jej w tłuszcz
- obniża poziom stresu oraz stany lękowe
- łagodzi PMS oraz menopauze
Ciekawostka:
Maka może rosnąć na bardzo wysokich poziomach, co czyni ją najwyżej rosnącą rośliną uprawną na świecie.
Pochodzi z Andów, wiele mieszkańców uważa ją za najważniejszy i najbardziej wartościowy towar:)
Maka może rosnąć na bardzo wysokich poziomach, co czyni ją najwyżej rosnącą rośliną uprawną na świecie.
Pochodzi z Andów, wiele mieszkańców uważa ją za najważniejszy i najbardziej wartościowy towar:)
UWAGA: Macę powinny unikać osoby u których w historii rodzinnej występował rak piersi, jajników lub macicy.
Komentarze
Prześlij komentarz