Bezglutenowy tort z masą maślaną
Składniki:
- dżem mirabelkowy (lub śliwkowy)
- owoce (do ozdoby)
Biszkopt
- 5 jajek
- 1/2 szklanki ksylitolu ( + łyżeczka miodu jodłowego)
- szklanka mąki ( 1/2 kasztanowej, 1/2 jaglanej)
- 1 budyń waniliowy bez cukru (lub 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej)
- szczypta cynamonu
Masa
- 100g masła
- 2 żółtka
- 1/2 banana dojrzałego
- ksylitol (1/3 szklanki/ lub daktyle) + 2 łyżeczki miodu jodłowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z ksylitolem i partiami dodawać do piany. Do masy wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno, ok. 24 cm). Piec w 170*/40min. Po wystudzeniu przekroić na pół i wysmarować w środku dżemem.
Masa: Masło zblenować z ksylitolem lub daktylami. Dodać pozostałe składniki i dalej blendować lub użyć miksera. Masę wyłożyć na biszkopt.
Komentarze
Prześlij komentarz