Kokosowe curry z kalafiorem






Składniki:

  • kalafior
  • papryka
  • 4 garście szpinaku
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • starty imbir (łyżeczka)
  • mleko kokosowe (aroy-d, real thai, ewentualnie z rossmana - pamiętaj, że jakość mleczka kokosowego wpływa również na jego smak) 
  • kolendra, pieprz cayenne, curry, kmin rzymski, sól himalajska, zioła tajskie (czosnek, liście kolendry, chili, trawa cytrynowa, imbir, kozieradka, kurkuma, kmin rzymski)
  • ryż (u mnie był okrągły, brązowy)
  • świeże zioła: koperek, bazylia
  • olej kokosowy

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju kokosowym razem z kminem rzymskim. Szpinak umyć, wysuszyć i smażyć do odparowania reszty wody, następnie dodać pokrojoną paprykę, starty na tarce kalafior oraz drobno pokrojone ząbki czosnku i imbir. Wszystko dusić do miękkości (około 15min). Następnie zalać mlekiem kokosowym i przyprawić. Podawać ze świeżymi ziołami oraz ryżem. :)


Komentarze

Popularne posty