Kokosowe curry z kalafiorem
Składniki:
- kalafior
- papryka
- 4 garście szpinaku
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- starty imbir (łyżeczka)
- mleko kokosowe (aroy-d, real thai, ewentualnie z rossmana - pamiętaj, że jakość mleczka kokosowego wpływa również na jego smak)
- kolendra, pieprz cayenne, curry, kmin rzymski, sól himalajska, zioła tajskie (czosnek, liście kolendry, chili, trawa cytrynowa, imbir, kozieradka, kurkuma, kmin rzymski)
- ryż (u mnie był okrągły, brązowy)
- świeże zioła: koperek, bazylia
- olej kokosowy
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju kokosowym razem z kminem rzymskim. Szpinak umyć, wysuszyć i smażyć do odparowania reszty wody, następnie dodać pokrojoną paprykę, starty na tarce kalafior oraz drobno pokrojone ząbki czosnku i imbir. Wszystko dusić do miękkości (około 15min). Następnie zalać mlekiem kokosowym i przyprawić. Podawać ze świeżymi ziołami oraz ryżem. :)
Komentarze
Prześlij komentarz