Krem marchewkowo-porowy



Składniki:
  • 4 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • por
  • żeberko  (+ łyżka octu jabłkowego)
  • 1 szklanka dyni (opcjonalnie, u mnie była mrożona w kostkach, dostępna w większości sklepów)
  • masło klarowane
  • sól himalajska, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra, ziele angielskie, listek laurowy
Żeberko zalewam wodą z łyżką octu jabłkowego, zielem angielskim i listkiem laurowym. Gotuję około 20 min. Cebulę podsmażam na maśle, dodaję pora, sól i duszę około 10 min. W tym czasie pozostałe warzywa obieram, kroję drobno i dodaję do wywaru wraz z porem. Wszystko gotuję do miękkości około 30 min. Po czasie, wyjmuję żeberko, blenduje zupę i przyprawiam. Podałam z kaszą jaglaną i natką pietruszki :)





Komentarze

Popularne posty