Krem marchewkowo-porowy
Składniki:
- 4 marchewki
- 1/2 selera
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- por
- żeberko (+ łyżka octu jabłkowego)
- 1 szklanka dyni (opcjonalnie, u mnie była mrożona w kostkach, dostępna w większości sklepów)
- masło klarowane
- sól himalajska, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra, ziele angielskie, listek laurowy
Żeberko zalewam wodą z łyżką octu jabłkowego, zielem angielskim i listkiem laurowym. Gotuję około 20 min. Cebulę podsmażam na maśle, dodaję pora, sól i duszę około 10 min. W tym czasie pozostałe warzywa obieram, kroję drobno i dodaję do wywaru wraz z porem. Wszystko gotuję do miękkości około 30 min. Po czasie, wyjmuję żeberko, blenduje zupę i przyprawiam. Podałam z kaszą jaglaną i natką pietruszki :)
Komentarze
Prześlij komentarz