Tuńczyk ze szczypiorkiem


Składniki:
  • 100g tuńczyka *
  • 1/2 awokado
  • jajko ugotowane
  • szczypiorek, pietruszka
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • łyżeczka przecieru z pomidorów (opcjonalnie)
Wszystkie składniki drobno kroję i mieszam. Przyprawiam solą, pieprzem i czosnkiem suszonym.


*Tuńczyka kupiłam w Lidlu w szklanym słoiku, z bardzo dobrym składem: tuńczyk, oliwa z oliwek, sól.

Jedzenie ryb w dzisiejszych czasach jest kontrowersyjnym tematem, z jednej strony słyszymy, że powinniśmy je jeść przynajmniej 2-3x w tygodniu, ze względu na zawartość prozdrowotnych kwasów omega-3, dobre źródło białka, witamin rozpuszczanych w tłuszczach A, E, D...
 Z drugiej strony są pewne obawy, gdyż mogą być źródłem toksyn, metali ciężkich, szczególnie rtęci - która może się kumulować w naszym organizmie. Szczególnie u osób z zaburzoną metylacją, u których m.in. procesy detoksykacji nie zachodzą prawidłowo. 
Ważne jest to czy kupujemy ryby hodowlane, które są karmione paszą (nie rzadko w skład której wchodzą również ryby! oraz szereg innych szkodliwych dodatków), co przekłada się na jakość i wartość odżywczą produktu. 
Czas życia i wielkość ryby może mieć wpływ na zawartość toksyn. Uważa się, że lepiej wybierać ryby małe i krótko-żyjące, jednak to nie powinno być regułą, gdyż wszystko zależy od tego w jakim środowisku przebywają. Ważne jest również w jakim opakowaniu kupiliśmy rybę zanim trafiła na nasze stoły, przede wszystkim powinniśmy unikać konserw, które zawierają niebezpieczne metale. Aluminium czy bisfenol A (środek chemiczny stosowany do produkcji tworzyw sztucznych) lubi przenikać do naszego organizmu przyczyniając się do otyłości, zaburzeń hormonalnych, nowotworów, chorób mózgu. 
W takim razie co jeść? Mięso, rośliny również jest dzisiaj skażone...
 W każdym bądź razie ja bym nie rezygnowała całkowicie z ryb, szczególnie, że czasem ich wartość odżywcza może mieć korzystniejszy wpływ, niż niejedzenie ich wcale, kierowała się jak najlepszą jakością, unikała ryb hodowlanych, również m.in. tilapii, łososia hodowlanego, pangi, wszelkich konserw.


Komentarze

Popularne posty