Ciasto z cukinią
Składniki:
- szklanka (150g) mąki gryczanej niepalonej
- 50g mąki kokosowej
- łyżka maki z tapioki (lub ziemniaczanej)
- 2 szklanki startej cukini
- 1/3 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżki soku z cytryny
- 150g ksylitolu
- 2 jajka
- 100g masła klarowanego
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- cynamon, wanilia
- porzeczki (3/4 szklanki + do ozdoby)
POLEWA
Gorzką czekoladę rozpuszczam i mieszam z mlekiem kokosowym.
Mąki przesiewam razem z kakao, cynamonem i sodą. Żółtka miksuję z ksylitolem, kawą i rozpuszczonym masłem. Następnie ubijam białka. Cukinie mieszam z masą, białkami, mąką i porzeczkami. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika 180*C/40min.
Komentarze
Prześlij komentarz