Ciasto z cukinią



Składniki:

  • szklanka (150g) mąki gryczanej niepalonej
  • 50g mąki kokosowej
  • łyżka maki z tapioki (lub ziemniaczanej)
  • 2 szklanki startej cukini
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżki soku z cytryny
  • 150g ksylitolu
  • 2 jajka
  • 100g masła klarowanego
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • cynamon, wanilia
  • porzeczki (3/4 szklanki + do ozdoby)
POLEWA
Gorzką czekoladę rozpuszczam i mieszam z mlekiem kokosowym.

Mąki przesiewam razem z kakao, cynamonem i sodą. Żółtka miksuję z ksylitolem, kawą i rozpuszczonym masłem. Następnie ubijam białka. Cukinie mieszam z masą, białkami, mąką i porzeczkami. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika 180*C/40min. 







Komentarze

Popularne posty