Marchewkowe babeczki z cytrynową śmietaną kokosową
Składniki:
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 1/3 szklanki oleju kokosowego/ lub masło klarowane
- 1 łyżeczka octu jabłkowego/sok z cytryny
- 1/3 szklanki mąki kasztanowej
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- cynamon, wanilia, szczypta soli
- 1 szklanka drobno startej marchewki
- jagody/ porzeczki
Ubij białka na sztywną pianę. W drugiej misce wymieszaj żółtka, ksylitol, mleko kokosowe, olej, wanilię i ocet. W dużej misce wymieszaj mąkę kasztanową, kokosową, skrobię ziemniaczaną, sodę, cynamon, sól. Mokre składniki dodaj do suchych. Na koniec wymieszaj z białkami, jagodami i marchewką. Nałóż masę do foremek. Piecz 25 min w 180*. Na wierz nałóż cytrynową bitą śmietanę z kokosa.
Bita śmietana kokosowa
Wstaw puszkę mleka kokosowego do lodówki (min.24h). Przed ubiciem wstaw miskę metalową oraz końcówki miksera na kilka minut do zamrażalnika. Wyjmij gęstą kokosową śmietankę i ubijaj mikserem na wysokich obrotach. W międzyczasie dodaj 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny, łyżeczkę miodu i łyżeczkę soku z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz