Tarta z budyniem i malinami
SKŁADNIKI:
mąka gryczana/jaglana - 150 g
mąka kokosowa - 50 g
mąka z tapioki/ ziemniaczana - 2 łyżki
ksylitol - 40 g5 żółtek (jedno do ciasta)
masło klarowane - 100 g
mąka kokosowa - 50 g
mąka z tapioki/ ziemniaczana - 2 łyżki
ksylitol - 40 g5 żółtek (jedno do ciasta)
masło klarowane - 100 g
cynamon
mleko kokosowe (aroy-d/real thai) - 500 ml
ksylitol do masy - 3 łyżki
wanilia laska/ lub ekstrakt
mąka z tapioki/ ziemniaczana - 55 g
maliny
mleko kokosowe (aroy-d/real thai) - 500 ml
ksylitol do masy - 3 łyżki
wanilia laska/ lub ekstrakt
mąka z tapioki/ ziemniaczana - 55 g
maliny
Do przesianej mąki dodać zimne masło. Następnie dodać żółtko, ksylitol, cynamon i szybko wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce przynajmniej 60 min.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę (24cm), w przypadku nadmiernego kruszenia się, uformować palcami w formie. Wstawić do piekarnika na około 20min/200*.
BUDYŃ
Mleko kokosowe zagotować razem z wanilią i odstawić. Ksylitol utrzeć z żółtkami, dodać mąkę z tapioki (lub ziemniaczaną). Po wymieszaniu dodać 100ml wrzącego mleka i zmiksować. Otrzymaną masę dodać do mleka i zagotować, cały czas mieszając. Gotować i mieszać do zgęstnienia, następnie odstawić i poczekać do wystudzenia.
Na kruchy spód wyłożyć masę budyniową i maliny. Najlepiej schłodzić około 2 godziny w lodówce.
Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń