Bezglutenowe wrapy, tortille
Składniki:
- 350g mąki owsianej (sprawdzi się również gryczana jasna)
- 50g mąki z tapioki (lub ziemniaczanej)
- jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1,5 szklanki wrzątku
- 70 ml oliwy z oliwek/ oleju kokosowego
- sól, zioła prowansalskie, rozmaryn, curry
- łyżka ksylitolu (rozdrobniona w młynku)/ lub miodu
Na mocno rozgrzanej patelni (ceramicznej lub takiej, aby ciasto się nie przyklejało) smażę z obu stron.
Nadzienie:
- schab pieczony (przyprawiony dzień wcześniej: solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem suszonym, majerankiem; pieczony około 1h/180*);
- papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę
- kukurydza bez cukru*
- roszponka
- suszone pomidory
Mięso kroje w drobne kawałki, mieszam z papryką, roszponką, kukurydza i pomidorami.
Sos:
- awokado (miękkie)
- 2 ząbki czosnku
- olej lniany 4 łyżki (np. z olvita/lenvitol/olandia/olejowy raj; kupiony zawsze w ciemnej butelce z lodówki!)
- koperek świeży
- łyżka octu winnego
- sok z 1/2 limonki
- sól himalajska, pieprz
Wszystko blendujemy i smarujemy ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz