Bezglutenowe wrapy, tortille


Składniki:
  • 350g mąki owsianej (sprawdzi się również gryczana jasna)
  • 50g mąki z tapioki (lub ziemniaczanej)
  • jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1,5 szklanki wrzątku
  • 70 ml oliwy z oliwek/ oleju kokosowego
  • sól, zioła prowansalskie, rozmaryn, curry
  • łyżka ksylitolu (rozdrobniona w młynku)/ lub miodu
Mąkę, sól, ksylitol, proszek do pieczenia i przyprawy mieszam dokładnie. Dodaje jajko, olej i wodę, mieszam dalej. Konsystencja powinna być gęsta i lekko lejąca. 
Na mocno rozgrzanej patelni (ceramicznej lub takiej, aby ciasto się nie przyklejało) smażę z obu stron.

Nadzienie:
  • schab pieczony (przyprawiony dzień wcześniej: solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem suszonym, majerankiem; pieczony około 1h/180*); 
  • papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę
  • kukurydza bez cukru*
  • roszponka
  • suszone pomidory
Mięso kroje w drobne kawałki, mieszam z papryką, roszponką, kukurydza i pomidorami.

Sos:
  • awokado (miękkie)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej lniany 4 łyżki (np. z olvita/lenvitol/olandia/olejowy raj; kupiony zawsze w ciemnej butelce z lodówki!)
  • koperek świeży
  • łyżka octu winnego
  • sok z 1/2 limonki
  • sól himalajska, pieprz
Wszystko blendujemy i smarujemy ciasto.



Komentarze

Popularne posty