Gofry gryczane






Składniki:

  • kasza gryczana niepalona - 100g
  • ksylitol - 2 łyżeczki
  • jajko
  • olej kokosowy @bioplanet - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • proszek do pieczenia lub pół łyżeczki sody oczyszczonej i kilka kropel cytryny
  • mleko kokosowe/ migdałowe (opcjonalnie) - 100ml
Kaszę gryczaną zalej wodą i pozostaw na całą noc. Następnego dnia rano odlej nadmiar wody (ma być lekko ponad kaszą), zblenduj wszystkie składniki, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. 
Przelej ciasto do gofrownicy wysmarowanej olejem kokosowym.
Ja podałam z awokado, papryką, jajkiem, natką pietruszki, roszponką, płatkami chili, szczyptą curry i soli. Wszystko skropione olejem lnianym :)


Komentarze

Popularne posty