Muffiny cytrynowe z mąki jaglanej







Składniki:
  • 200 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki gryczanej
  • łyżka maki z tapioki/ lub budyniu waniliowego
  • 2 duże jaja
  • 70 g ksylitolu
  • 120 ml masła klarowanego/oleju kokosowego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ziarna kakaowca @bioplanetsa , płatki migdałów
  • wanilia, cynamon (szczypta)
  • łyżka startej skórki z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Białka ubijamy na puszystą pianę. Żółtka miksujemy z masłem klarowanym, ksylitolem, mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny, wanilią, cynamonem.

Następnie dodajemy porcjami mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i ziarna kakaowca. Wszystko dokładnie mieszamy. Uzyskana masa powinna być dosyć gęsta.
Do formy na muffinki wkładamy papierowe foremki. Do każdej foremki nakładamy ciasto.  Na wierzch posypujemy płatki migdałów. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Komentarze

Popularne posty